Koposten sukuseura  DNA projekti

Koposten sukuhaarat       Paluu pääsivulle


Koposten sukuhaarojen yhdistäminen – DNA-testit sukututkimuksen tukena
    
 (Ari Kolehmainen, FM, sukututkija, Mikkeli)
 

Koposten sukututkimuksen seuraava askel olisi käyttää DNA-testejä sukuhaarojen yhdistämisen apuna. Isälinjan Y-kromosomin DNA-testit ovat erinomainen apuväline selvittää sukujen varhaisvaiheita ja sukuhaarojen välisiä suhteita.

Lukuisat sukuseurat ovat testien avulla saaneet varhaiset sukuhaarat, jo ennen asiakirjojen alkuakin haarautuvat, yhdistettyä. Ne auttavat myös ennen kirkonkirjojen alkua haarautuvien sukuhaarojen yhdistämisessä.

DNA-tulosten analysointi perustuu vertailuun, tämän vuoksi testejä tarvitaan mahdollisimman runsaasti. Testattavat sukuhaarat saavat mielellään olla toisilleen kaukaisia, läheisiä sukulaisia ja niitä sukuhaaroja jotka kirkonkirjoistakin tiedetään sukulaiseksi, on turha testata.

Testihenkilön pitää olla mies, sillä kyseessä on Y-kromosomin DNA-testi. Äitilinjan testeistä ja Family Finder-testeistä (eli ns. serkkutesteistä) ei ole apua tällaisessa saman sukunimen kantajien sukuhaarojen välisten sukulaisuuksien selvittämisessä. Naispuoliset Koposet voivat testata isälinjansa etsimällä läheisen samaa isälinjaa olevan miehen (kuten isänsä, veljensä, veljenpoikansa, serkkunsa eli isänsä veljenpojan jne.

Koposista on hiljattain valmistunut ensimmäinen isälinjainen 67 markkerin DNA-testi. Tulos osoittaa että Koposet kuuluvat itäisen, ja Suomen yleisimmän, N-haploryhmän ns. savolaishaaraan N-Y4374. Tämän alahaaran kantaisä on elänyt joskus keskiajan alkupuolella, ehkä noin 1100 – 1200 -luvulla. Alaryhmään kuuluvat suvut (Koposten lisäksi mm. Janhunen, Kolehmainen, Väyrynen, Nyyssönen, Tukiainen, Keinänen, Varis) ovat keskittyneet asiakirjojen alkaessa 1540-luvulla Joroisten ympäristöön. Yhteydet näihin muihin sukuihin menevät Koposilla luonnollisesti ajalle ennen sukunimien syntyä.

Tulkaa kaikki eri sukuhaarojen Koposet mukaan DNA-testausprojektiin. DNA-testit tilataan amerikkalaiselta Family Tree DNA-firmalta ja sen Suomi DNA-projektin kautta: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx…. Testin myötä selviää vain isälinja – ei mitään terveystietoja.

Testattuja suomalaisia on jo n. 8000 ja vertailupohja on laaja. Koposten osalta tarvitaan kuitenkin laajasti testejä että saadaan sukuhaaroja yhdistettyä ja suvun alkuvaiheita tarkemmin selvitettyä.

Suositeltavin perustesti on Y-DNA67. Se on hinnaltaan 199 $ + postikulut. Kokonaishinta postikuluineen on aika tarkalleen 200 € (euroa). Kuluja voi helposti jakaa lähisuvun kesken jos yksin maksaessa hinta on kynnyskysymys.

Allekirjoittaneelta saa lisätietoja ja ohjeita sekä Ahti Koponen tietää parhaiten Koposten sukuhaaroista. Tähän taulukkoon tullaan merkitsemään mitä sukuhaaroja on testattu: http://koposet.net/st/sukosako2.htm

Vastaan mielelläni lisäkysymyksiin. Laitetaan Koposten DNA-testiprojekti käyntiin.

Suomi DNA projekti auttaa suomalaisia ja Suomessa asuvia sekä muita, joilla on suomalaisia juuria, löytämään esivanhempiaan ja sukulaisiaan sekä selvittämään juuriaan geneettisen sukututkimuksen avulla.
FAMILYTREEDNA.COM