Koposten Sukuseura

Paluu sukusivulle

 

 Uuden jäsensihteerin tervehdys

 

Heinäkuisessa vuosikokouksessa tapahtui kaiken muun ohella sukuseuran jäsensihteerin vaihdos. Raili Koponen on tehnyt varsin pitkän rupeaman jäsenasioiden parissa ja jätti nyt tämän tehtävän ”nuoremmille”. Tosin Raili tuskin jatkossa lepäilee laakereillaan yhtään enempää kuin ennenkään. Uskoisin, että jäsenasioista vapautuvat hetket sen sijaan kuluvat rakkaiden käsityö- ja taideharrastusten parissa, joiden kauniita tuotoksia itsekin pääsin ihastelemaan vieraillessani Railin kotona Kangaslammilla. Syksyn mittaan olen saanut hyvää perehdytystä jäsenasioihin ja Railille vuosien myötä karttunut kokemus jäsenasioista on edelleenkin käytössä kun sitä tarvitaan. Itse tulin jäsensihteeriksi aivan tuoreena sukuseuralaisena, joten tämä on tietenkin suureksi avuksi.

Kerronpa muutaman sanan  itsestäni, jotta tulen näin tutuksi. Mikä ensinnäkin tuo minut sukuseuraan? Suvun ja kotiseudun perinteet ovat kuin ilma, jota huomaamattaan hengittää, eikä niihin kiinnitä sen enempää huomiota – kunnes vuosien karttuessa niistä tulee enemmän tietoiseksi ja ne alkavat merkitä jotain. Ennen pitkää myös näkökulma omaan elämään muuttuu. Nuorempana tärkeimpiä  kysymyksiä  olivat: Mitä elämälläni teen? Mitä minusta tulee? Mitä saavutan? Ja mitä minulle tapahtuu? Nyt huomaan, että keski-iän kynnyksellä mukaan tulee uusia näkökulmia. Elettyä elämää alkaa katselemaan myös taaksepäin. Tehdyt ja tekemättä jääneet valinnat pistetään puntariin ja niitä alkaa peilaamaan suhteessa omiin lähtökohtiin ja jopa sukupolvien jatkumoon.  Tulee tarve asemoida itsensäkin osaksi sukupolvien ketjua. Oma sukuni ja lapsuuden perheeni on kovin pieni ja ehkä juuri siksi tuntuu tärkeältä tietää  suvun vaiheista kaikki mahdollinen. Kuuntelen mielelläni vanhempien sukulaisten tarinointia ihmisistä, jotka elivät ja asioista, jotka tapahtuivat ”ennen vanhaan”. Niistä löytyy maamerkkejä, joista voi ottaa kiinnekohdan. Itse sitä  kai sitten on maamerkki tuleville sukupolville, sekin tuntuu hyvältä tietää.  Sukututkimuksen kautta maamerkeistä voi koota kokonaisen kartaston. Omalta osaltani systemaattinen sukututkimus jää vielä tuonnemmaksi, voin kuitenkin ilolla todeta, että Koposten suku on nyt kartoitettu jo sen alkuvaiheista 1800 –luvulle. Siinä varsinainen atlas!

Sitten hiukan siitä miten ja missä vaikutan. Olen lähtöisin Leppävirralta, mutta puolet elämästäni olen jo ollut kuopiolainen. Teen tällä hetkellä työtä KYS:ssä psykologina ja Steinerkoulussa tuntiopettajana, opinnot Jyväskylän Yliopistossa odottavat vielä päätöstään. Omaa perhettä minulle ei vielä ole siunaantunut, joten  monenlaista muuta tulee puuhattua: olen mukana muutamissa kansalaisjärjestöissä, laulan kuorossa ja kohennan viime vuosisadan alussa rakennettua pientä puutalokotiani Kuopion Haapaniemellä.

Toivon, että minulle tulee tilaisuuksia tutustua myös teihin, hyvät Koposten sukuseuran jäsenet. Ensinnäkin on tärkeää, että otatte yhteyttä, kun osoitteenne muuttuvat. Puutteita on joidenkin kohdalla myös muissa jäsentiedoissa ja niiden tarkentamiseksi toivon teiltä aktiivisuutta.

 

Valoa syksyn hämärään toivottaen

 

 

Sara Koponen, jäsensihteeri

Osoite: Jynkänkatu 4 as 5

70620 Kuopio

Puh. (017) 2633837

sarakoponen@hotmail.com

 

  Sivu päivitetty 3.11.2001